pondělí 12. ledna 2004

Aotearoa – IV. Návrat (5.1. – 7.1. 2004)

Ka Mate, Ka Mate, Ka Ora, Ka Ora, Tenei Te Tangata Puhuruhuru

Den a půl ještě trávíme v Melbourne. Lenka dostane málem zástavu srdce v karanténě na letiští, kdy při vyhazování jablek málem australská úřednice vyhodí i semínka Ponga - Silver Fernu a Pohukutawa

Město si projíždíme historickou tramvají jež nese hrdý název City of Prague a je provozována ve spolupráci z DP hl. města Prahy, jak hlásá cedulka. Konduktérka a hlas z amplionu vtipně komentují to co vidíme. Melbourne je velice živé a rostoucí město. Na břehu vedle Telstra Dome roste obrovský komplex River City pro 25000 obyvatel se stejným počtem pracovních míst. V centru se skloubí koloniální architektura s mrakodrapy, všechno je nádherně vidět z vyhlídky na Rialco Tower. Ale ani dalekohledem není vidět jak to na Australia Open vlastně hrajou. Queen Victoria's Market má bohužel zavřeno a proto jdeme na jídlo do čínské čtvrti. Tady anglicky nemluví už vůbec nikdo, anebo nám jen nechtějí říct co to jíme. Kupujeme také víno, obchodník v obrovské vinotéce se vyzná, po dotazu odkud jsme nás neomylně zavede k středně kvalitním vínům jež odpovídají naší finanční představě kolik za ně chceme utratit. Bereme dvě láhve, Chiraz a Merlot, ročník 2000. Je zde také podmořské akvárium, zažívá obrovský boom díky filmu 'Hledá se Nemo' a davy křičících dětí si koledovali o to abych je naházel ke žralokům. Bydlíme v centru poblíž nádraží, okna máme v úrovni sedmi kolejového viaduktu nad rušnou křižovatkou, tohle budí dokonce i mně. Na letiště jedeme taxíkem, cena udávaná průvodcem se shoduje s tím co se objeví na tachometru...pořád zapomínám, že nejsme v Praze.

img477 img476 img483
  img480  

Závěrem je dvaceti tříhodinová cesta do Londýna, pouze se zastávkou na natankování. Viděli jsme na závěr tolik filmů, že pár týdnů nemusím do kina. Nezvyklé je prázdné letadlo z Londýna do Prahy a o tom že jsem doma nás ubezpečí kyselé ksichty českých celníků, nefungující a špinavé záchody mezinárodního letiště Praha-Ruzyně a neurvalost všech lidí kolem. Tak zase doma.

Žádné komentáře:

Okomentovat