úterý 26. dubna 2011

Založen nový domácí pivovar

Navnaděn kolegou z práce a jeho Petkovarem nechal jsem se obdarovat příslušným vybavením a jako na truc Pesachu jsem začal s kvašením.

40041

První várkou nového domácího pivovaru bude Thomas Coopers Selection – Pilsener.
Nejprve jsem si rozpustil půl kila světlé maltózy a pak rozředil 1,7 kilogramů připravené mladiny a 300 gramů dextrózy do celkového objemu 23 litrů.
Před přidáním pivních kvasinek jsem změřil hustotu, nějakých 1030 kg/m3 , takže to bude slabší desítka zdá se. Předpokládaný obsah alkoholu při úplném vykvašení bude 4%.
Druhý den jsem dle doporučení snížil okolní teplotu na 17 stupňů, teplota v  kádi se však stále drží na 22 stupních a přes kvasnou zátku to pěkně bublá. Nyní mě čekají asi dva týdny fermentace, po té stočení do lahví a následné 2-3 měsíce druhé fermentace než se dostanu k tomu se napít.
Pomalu už ale vybírám pivo pro další várku a hlavně mě čeká to nejdůležitější, vymyslet jméno pro pivovar a připravit etikety.